Tady můžete nakoupit

neděle 15. dubna 2012

..... záhony

Včera bylo oproti škaredým předpovědím opravdu překrásně, celý den svítilo sluníčko a kolem poledne se udělalo i poměrně teplo. Náramně se nám to hodilo, protože jsme už nutně potřebovali přestěhovat naše mladé jahodníky, které jsem na podzim vytřídila a připravila, na nové místo - do nové zahrady. Háček byl v tom, že v té nové zahradě je kromě pár starých stromů značně zdevastovaný "trávník", na kterém se celé roky pásly koně.. Takže trávník značně zdevastovaný a prohnojený. Vypadá takto:





Vyzbrojeni rýčem a motikou jsme se jali tento zázrak zušlechtit:

Vincík je pracant :o)
 Manžel s vypětím svých hlavně duševních sil zryl, já jsem s vypětím všech svých sil okopala, přikryli jsme dílo plachtou a mohli jsme sázet. První záhon jsem okopávala s vervou, spočítala jsem si, za jak dlouho to asi tak budu mít hotové.... a u druhého záhonu jsem málem doslova padala na pusu vyčerpáním.... a to, že se blíží druhá hodina odpolední a děti dosud neobědvali, mě vůbec nedojímalo :o) Zachránil mě manžel, záhon dookopal, vyďoubal díry a výsledné dílo i zalil a dokonce nás všechny vzal na pizzu do Jičína, takže jsem ani nemusela vařit.

Vidíte dobře - jsou to Trosky!

A tady zase Hrubá Skála, ale je špatně vidět...

Tady už je to lepší, že...

přiblížené Trosky

Po čtyřech hodinách plahočení....



A tohle ještě zbylo....
Fakt jsme se ve dvou lidech 4 hodiny v kuse snažili založit dva záhonky a výsledek byl, mírně řečeno, žalostný.... ale jak my jsme na to byli pyšní!!!  :o)  Doufám jen, že ty jahodníky to přežijou. Zbylo jich ještě tak na další půlzáhon, ale na to jsme fakt už neměli sílu a navíc děti měly ten hlad :o)
Tomu bych vážně nevěřila, jaká je to dřina, hluboce se skláním nad babkou s motykou, kterou snědl Otesánek a nad všemi lidmi, kteří se živí farmařením. Bolí mě doslova celé tělo, s každým pohybem objevuji svaly, o kterých jsem dosud neměla ani potuchy, že je vlastním :o)
Tento způsob života nám jednoznačně prospěje!

9 komentářů:

  1. Marti, musím se tady smát... ale ne přímo Vám, ale že nejsme jediní blázni... My sice už máme zahradu založenou třetím rokem (2000 m2), muž má velký zeleninovo-jahodový záhon a sad se 25 stromky a já všechen ten "okrasný" zbytek... zdálo by se, že je už všechno hotovo, ale vždycky se něco najde, tak jsem zvědavá, jestli někdy dojde ke stavu, že si jen tak sedneme na vlastní zahradě a budeme se jen kochat ;-)A včera jsem také po sobotě objevovala svaly, o kterých jsem neměla ani potuchu...

    Jste borci, že jste to zvládli! A máte krásný výhled!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, my máme zahradu 7000 m2....a jsme na začátku :o)

      Vymazat
    2. Marti. tak to upřímně nezávidím....tu práci ;-) ale jaké to pak bude krásné, až to bude hotové!!!

      Vymazat
  2. Jste šikovní, takhle zúrodnit końskou pastvu.
    My máme zahradu podstatně menší, ale je tam taky pořád co dělat. Nejdřív jsme před4 roky stavěli psí kotec (pes spí doma), pak rampu z terasy na zahradu (starý retrívr byl už špatný na nohy a mladý si je zase musel šetřit), pak záhonky, tráva....A už zase vymýšlí, kam bych zasadila nějakou kytku - protože keře se nám už nikam nevejdou. A teď když zahradničím s prcke, tak mu vždycky nechám v sáčku trošku semínek, a´t si taky zaseje - tak jsem zvědavá, kde co nakonec vyroste :-) A občas se taky najde chvíle na posezení ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no páni, to bude krásná zahrádka, až to všechno vzklíčí :o)

      Vymazat
  3. Marti♥ teda já když vás vidím jak makáte..
    vzpomínám jak jsme měli jeden záhon vedle druhého :-(((( dnes jsou holky z domu a máme jen trávu ,cypřiše a tůje ,kytky a stromečky (jabloně) ,,nějaké ovocné ještě přibudou ,ale zatím není rozhodnuto:-)))trošku zeleniny ,aby bylo za čerstvaa taky náš česnek,cibule....
    muž nemúže na nohu a já mám v tahu ruku ..tak se chodím na zahrádku už druhým rokem vyvalovat a sem tam kopnu kolem květinek ..tohle co vy vyvádíte bych už nedala,ale chápu jak jsou děti je to nutnost a pro děti i dobrá škola života :-)))tak ať se vám všechno krásně urodí :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táničko, já mám v tahu kyčli, čeká mě v nejbližších letech totálka, takže jsem to hned to odpoledne silně pocítila, ale snad tu naši megazahradu ještě stihnu trošku zušlechtit. Ale jsme tak šííííleně zbačkorovatělý, že nám to jedině prospěje!

      Vymazat
  4. Martinko, já padnu, takové práce, ty jahody budou chutnat:)
    Výhled na Trosky a Hrubou skálu závidím. Studovala jsem v Turnově,
    seznámila jsem se zde s manželem.
    Rádi se tam vracíme, alespoň jednou za rok děláme výlet. Český ráj je nádherný.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti♥ tak to je podobný problém ..,ale ta kyčle je horší budu Ti držet pěsti ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji mockrát za krásné komentáře!